perjantai 1. toukokuuta 2015

Yleistä Sisiliasta ja muita yksityiskohtia


 Sicilia Intarsi sijaitsee Catanian keskustan liepeillä Via Plebiscito -kadulla. Pomoni Riccardo vuokraa huoneita Airbnb:ssä ja asunkin yhdessä huoneista. Soluasunto onkin tuttu asumismuoto ja hyvä tapa tutustua ihmisiin eri puolilta maailmaa. Asunto on hyvin varusteltu ja Riccardo on hyvin auttavainen. Tuo jopa toisinaan aamupalan kahvilasta. Asunto on viileä kuten täälläpäin on tapana. Villasukat tulee tarpeeseen. Hyvällä säällä parvekkeelta näkyy Etna.  Asunto on samassa rakennuksessa kuin verstas, joten työmatka on rappuset alas ja sisäpihalle.
Liikenne oli ensimmäisiä asioita, joihin kiinnitin huomiota kaupunkiin tutustuessani. Täällä ajetaan lujaa ja liikennesääntöjä ei kunnioiteta. Tietä ei juuri anneta vaan esimerkiksi tietä ylittäessä täytyy vain mennä, sitten kyllä väistetään. Skoottereita puikkelehtii jokavälissä ja n. puolet motoristeista ei käytä kypärää. Jopa siviilipoliisit ajelevat moottoripyörällään ilman kypärää. Stop-merkit tarkoittavat lähinnä, että töötätään pari kertaa pysähtymättä. Hevoskärryjä näkyy myös usein liikenteessä.

Katuelämä on vilkasta. Joka kulmalla on kahviloita, baareja ja kojuja, missä varsinkin miehet viettävät aikaansa. Kaduilla myös tehdään töitä. Esim. viereinen autokorjaamo on valloittanut jalkakäytävän itselleen. Katuruokaa on saatavilla jokaiseen makuun. Paljon on pieniä erikoiskauppoja ja minimarketteja. On pesuainekauppoja, juomakauppoja, paperikauppoja ja tupakkakauppoja. Tupakkaa saa myös ostettua ympäri vuorokauden automaateista, joita on monesti tupakkakauppojen ulkopuolella.

Supermarketit ovat täällä suhteellisen tuore ilmiö. Keskustan ulkopuolella niitä kuitenkin on. Lidlikin löytyy. Ruoka on hiukan halvempaa kuin Suomessa. Alkoholia myydään jokapaikassa ja se on halpaa Suomeen verrattuna. Kaupassa asioidessa on hyvä olla käteistä ja tasarahaa arvostetaan. 50 euron setelillä on monessa paikassa turha yrittää maksaa, 20 euronenkin on siinä ja siinä. Muovipusseja täällä käytetään ahkerasti. Jokainen pikkuostoskin laitetaan kysymättä pussiin.

 Ihmiset ovat ystävällisiä ja avoimia. Suomalaista jurotusta kummeksutaan eikä ihme :) Englantia ei juuri puhuta, turistikohteissa tietysti jonkin verran.
Kirkkoja on paljon katolisen maan tyyliin.
Kulkukoiria ja -kissoja näkyy paljon.
Köyhyys näkyy katukuvassa. Kerjäläisiä, rihkamakauppiaita, tuulilasinpesijöitä ja sekalaisia toimetomia joukkioita riittää. Afrikan venepakolaiset ovat osasyy mutta on joukossa kantaväestön edustajia myös.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti